Американски учени установиха причината за загубата на обоняние при инфектирани с COVID-19, съобщи

...
Американски учени установиха причината за загубата на обоняние при инфектирани с COVID-19, съобщи
Коментари Харесай

Учени откриха причината за загубата на обоняние при дълъг COVID-19

Американски учени откриха повода за  загубата на подушване  при инфектирани с  COVID-19 , заяви електронното издание „ Юрикалърт “.

Преболедувалите не съумяват да възстановят сетивата си поради продължаваща  имунна офанзива  върху отговарящите за възприемането на миризмите нервни кафези и намаляването на техния брой, откриха експерти от университета „ Дюк “ в щата Северна Каролина.

Резултатите от проучването са оповестени в изданието „ Сайънс транслейшънъл медсин “.

Изследователите дават пояснение на скучен проблем, който изтезава милиони хора, които не са възстановили изцяло обонянието си след преболедуване от  COVID-19.

Макар да се концентрира върху загубата на подушване, изследването хвърля светлина и върху вероятните съществени аргументи за други продължителни признаци на новия ковид –  обща отмалялост, зной и мозъчна мъгла , които може да са провокирани от сходни биологични механизми.

„ Един от първите признаци, които нормално се свързват с възпаление с COVID-19, е загубата на подушване “, споделя водещият академик Брадли Голдстейн.

„ За благополучие, доста хора, които имат променено подушване по време на острата фаза на вирусната зараза, възвръщат обонянието си в границите на идващите една до две седмици.

Но има и такива, при които това не се случва “, добавя той.

„ Трябва да разберем по-добре за какво тази подгрупа пациенти продължава да има  непрекъсната загуба на обоняние  в продължение на месеци след заразяването “.

За задачите на изследването специалистите проучват назални проби, взети от 24 пациенти, като девет от доброволците страдат от дълготрайна загуба на подушване след  COVID-19.

Оказва се, че продължава  възпалителен процес  макар неналичието на SARS-CoV-2. Освен това е намалял броят на невроните, отговарящи за обонянието, евентуално поради  увреждане на деликатната тъкан  от продължаващото инфектиране.

„ Откритията са поразителни “, споделя Голдстейн. Находката „ съвсем прилича някакъв автоимунен развой в носа “.

Според него проучването на повредените места и на типовете кафези е основна стъпка към  създаването на лекуване .

Специалистът споделя, че откривателите са окуражени от обстоятелството, че невроните наподобява въпреки всичко са запазили известна дарба за възобновяване, даже и след продължителна имунна офанзива.

Брадли Голдстейн к азва, че резултатите от това изследване биха могли да са потребни и за спомагателни проучвания на други признаци на дълготрайния  COVID-19.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР